پرینتر و اسکنر

  1. خانه
  2. chevron_right
  3. پرینتر و اسکنر
پرینتر و اسکنر

اسکنر چیست ؟

اسکنر یکی از تجهیزات جانبی مهم در کامپیوتر محسوب می گردد. کاربرانی که با تصاویر سروکار داشته و تمایل به نشر حرفه ای آنان را دارند، می توانند با استفاده از اسکنر تصاویر مورد نظر خود را اسکن و در ادامه پس از ایجاد محتوی دیجیتال، با بکارگیری نرم افزارهای ویرایش تصاویر، عملیات دلخواه خود را بر روی تصاویر انجام دهند. در صورتیکه قصد ارسال یک عکس که توسط دوربین های معمولی (غیردیجیتال) گرفته شده است را برای دوستان خود از طریق یک نامه الکترونیکی داشته باشیم، می بایست در ابتدا عکس مورد نظر را بکمک اسکنر، پویش و پس از تبدیل به محتوی دیجیتال، آن را بعنوان یک فایل ضمیمه همراه نامه الکترونیکی ارسال نمود. در مواردی که قصد ایجاد یک نسخه دیجیتال از اطلاعات را داشته باشیم (مثلا” جزوات درسی ، کتب و … )، می توان از اسکنر استفاده نمود. (پس از اسکن متون و تبدیل آن به محتوی دیجیتال، امکان ویرایش آنان نیز فراهم می گردد). در این مقاله قصد داریم به برخی از پرسش های متداول در زمینه انتخاب یک اسکنر پاسخ داده و از این رهگذر با ضوابط و معیارهای انتخاب مناسب یک اسکنر بیشتر آشنا شویم.

——————————————————————————–

جایگاه اسکنر

انتخاب یک اسکنر به عواملی متفاوتی نظیر: کیفیت خروجی، سرعت و قیمت بستگی دارد. خوشبختانه اکثر اسکنرهائی که دارای قیمت متعادل و مناسبی می باشند از امکانات پیشرفته ای نظیر: دقت 2400 نقطه در اینچ (dpi)، آداپتورهای transparency و پورت های USB 2.0 بهره می گیرند. اغلب اسکنرهائی که با کاربرد خانگی و غیرحرفه ای طراحی شده اند، دارای دقت تصویری معادل 2400 نقطه در اینچ بوده که کاربران را قادر می سازد با کیفیت مناسب، تصاویر مورد نظر خود را اسکن نمایند. تولید کنندگان در مقابل ایجاد تغییرات در عناصر سخت افزاری استفاده شده در اسکنرها( عناصر کلیدی )، سعی می نمایند با ارائه امکانات جانبی، زمینه استفاده آسان از آنان را فراهم نمایند . مثلا “شرکت HP، با افزودن یک تغذیه کننده عکس 4 در 6 اینچ، امکان اسکن سریع تصاویر را در اختیار کاربران قرار داده است. اکثر سیستم های عامل جدید، دارای امکانات مناسب نرم افزاری بمنظور حمایت و بکارگیری پتانسیل های ارائه شده توسط اسکنرها می باشند.

——————————————————————————–

ویژگی ها ی مهم
از مهمترین ویژگی های مرتبط با اسکنر ، می توان به موارد زیر اشاره نمود :

دقت لامپ تصویر: بمنظور اسکن و استفاده از تصاویر در صفحات وب و یا چاپ تصاویر 3 در 5 و یا 4 در 6، دقت 100 نقطه در اینچ کافی خواهد بود. برای اسکن متن با استفاده از OCR) Optical character recognition)، دقت 300 نقطه در اینچ استاندارد بوده و کفایت خواهد کرد. در صورتیکه قصد ایجاد تصاویر بزرگتر (8 در 10 اینچ) و یا بزرگنمائی تصاویر کوچکتر وجود داشته باشد، می بایست اسکنری با دقت 1200 یا 2400 نقطه در اینچ انتخاب گردد. تصاویری که دارای دقت بیشتری می باشند، از انعطاف مناسبی در زمان ویرایش برخوردار بوده و فضای بمراتب بیشتری را در زمان ذخیره شدن بر روی هارد دیسک، اشغال خواهند کرد. مثلا “یک تصویر 4 در 6 اینچ که دارای دقت 1200 نقطه در اینچ می باشد، فضائی معادل 25 مگابایت را اشغال خواهد کرد. بمنظور اسکن اینگونه تصاویر، زمان زیادی نیز صرف خواهد شد.

آداپتور transparency: در زمان اسکن اسلاید و یا فیلم به یک آداپتور transparency نیاز خواهد بود (یک منبع نور که در بین فیلم تابانده می شود). آداپتورهای فوق، می توانند بهمراه اسکنر (جزء لاینفک در زمان ساخت) و یا بعنوان یک ماژول جداگانه ارائه گردند.

تغذیه کننده اتوماتیک سند (ADF): بمنظوراسکن متون با حجم بالا و یا تصاویری که طول آنان زیاد می باشد (بیش از سطح اسکنر)، استفاده از یک تغذیه کننده اتوماتیک سند، مفید خواهد بود. شرکت های HP و میکروتک، در برخی از مدل های جدید خود از ADF)Automatic document feeder) استفاده نموده اند.

اینترفیس: بموازات ارائه مادربردهائی که دارای پورت USB 2.0 می باشند، تولید کنندگان اسکنر نیز اقدام به ارائه اسکنرهائی نموده اند که از پورت فوق بمنظور ارتباط با کامپیوتر استفاده می نمایند. (در صورت عدم وجود پورت USB 2.0 می توان از پورت USB 1.0 استفاده نمود). در آزمایشات انجام شده بر روی برخی از اسکنرهائی که از پورت USB 2.0 جهت ارتباط با کامپیوتر استفاده می نمایند، تفاوت سرعت مشهودی، ملاحظه نگریده است. سرعت و قیمت اسکنرهائی که امکان استفاده از پورت های Firewire را دارا می باشند، بمراتب بیشتر می باشد.

عمق رنگ: تعداد رنگ داده که اسکنر قادر به تشخیص و ذخیره سازی آنان می باشد را عمق رنگ گفته و بر حسب بیت در هر پیکسل، اندازه گیری می گردد. با توجه به اینکه، اسکنر معمولا قادر به اخذ داده ئی بمرابت بیش از میزانی است که درایو آن می تواند ذخیره نماید، یک شناسه دیگر به مشخصه عمق بیت اضافه می شود. نظیر : 48 بیت داخلی و یا رنگ سخت افزاری، که مشخص کننده میزان داده ئی است که اسکنر قادر به تشخیص آنان می باشد و خارجی یا True Color که مشخص کننده میزان داده ئی است که درایو اسکنر قادر به ذخیره سازی آنان می باشد. در اکثر موارد، استفاده از 24 بیت خارجی عمق رنگ، کفایت خواهد کرد.

تکنولوژی سنسور: اسکنرهای صفحه تخت، دارای یکی از دو نوع تکنولوژی سنسور می باشند:

تکنولوژی اول، Charge couple device) CCD) و تکنولوژی دوم Contact Image sensor)CIS)، نامیده می شود. CCD یک تکنولوژی قدیمی تر بوده که از آن در دوربین های دیجتال نیز استفاده می گردد. تکنولوژی CIS اخیرا در اسکنرها استفاده و یک رویکرد جدید در این زمینه می باشد .کیفیت تصاویر اسکن شده توسط تکنولوژی CIS، پائین تر است بوده ولی در مقابل، اسکنرهائی که از تکنولوژی فوق استفاده می نمایند، کوچکتر شده و میزان برق مصرفی آنان بمراتب کمتر از اسکنرهائی است که از تکنولوژی CCD استفاده می نمایند.

نوع اسکنر: اکثر اسکنرهای موجود، از نوع تخت می باشند. علت این نامگذاری بدلیل این است که سطح اسکن بصورت تخت می باشد. در اسکنرهای فوق، تصویر مورد نظر برای اسکن بر روی سطحی تخت و بین صفحه ای شیشه ای و درب اسکنر قرار می گیرد (نظیر دستگاه کپی). علاوه بر اسکنرهای تخت، اسکنرهای دیگری نیز وجود دارد. اسکنرهای Sheet-fed، اسکنرهای دستی، اسکنرهای عکس و تجهیزات جانبی چندکاره شامل ترکیب چاپگر، اسکنر و فاکس درون یک دستگاه، نمونه هائی از سایر اسکنرهای موجود می باشد. اسکنرهای Sheet-fed با توجه به نیاز کاربران مطرح و بسرعت متداول گردیدند. کاربرد اصلی اسکنرهای فوق، اسکن متون می باشد.

نرم افزار: تمامی اسکنرها بهمراه نرم افزارهای لازم بمنظور خواندن یک شی، گرفتن تصویر و انتقال آن به درون کامپیوتر عرضه می گردند. پس از ارسال یک تصویر به درون کامپیوتر، ممکن است با توجه به نوع نیاز خود (تغییر اندازه، ویرایش، افکت، تنظیم نور و رنگ)، به نرم افزارهای دیگری نیاز باشد. اکثر اسکنرها بهمراه نسخه هائی از نرم افزارهای ویرایش تصاویر ارائه شده اند. تعداد زیادی از اسکنرها نیز بهمراه یک نرم افزار OCR ارائه می گردند. با استفاده از نرم افزار فوق، می توان یک متن نوشته شده را اسکن و آن را به متن مورد نظر بمنظور ویرایش در کامپیوتر تبدیل نمود.

فرض كنيد وارد يك مغازه فروش كامپيوتر شده ايد و مي خواهيد يك پرينتر بخريد! چه پرينتري انتخاب مي كنيد؟ چه مشخصاتي براي شما اهميت دارد اصلاً آن را براي چه كاربردي مي خواهيد؟
همه روزه افراد زيادي تعدادي پرينتر براي استفاده شخصي يا حرفه اي مي خرند. نوع پرينتري كه انتخاب مي كنيد بستگي به اين دارد كه از چه چيزي مي خواهيد پرينت بگيريد، متن يا گرافيك يا عكس سياه وسفيد؟ اگر بيشتر از متون پرينت مي گيريد و تعداد اين متون هم زياد است يك پرينتر ليزر سياه و سفيد براي شما بسيار مناسب است اما براي پرينت گرفتن از عكس ها يا تصاوير گرافيكي احتياج به يك پرينتر رنگي جوهر افشان (جوهر پاش ) يا در صورت امكان يك پرينتر ليزر رنگي داريد.

پرينتر جوهر افشان و پرينتر ليزر رنگي

پرينترهاي جوهر افشان با پاشيدن نقاط كوچك جوهر در يك ورق كاغذ كار مي كنند. كه باعث بوجود آمدن تصاوير رنگي يا سياه و سفيد و در بعضي مواقع عكاس هايي با كيفيت مي شود. هر چند پرينترهاي جوهر پاش با خطوط تيز ممكن است مشكل داشته باشند بنابراين متني كه با آن چاپ مي شود ممكن است آن دقت لازم را نداشته باشد كه بستگي به سرعت پرينت هم دارد.

اكثر پرينتر هاي معمول جوهر افشان سه رنگ دارند كه براي ساختن رنگهاي مختلف از آنها استفاده مي شود. و در بعضي از پرينتر ها براي ساختن رنگ سياه هم از همين سه رنگ استفاده مي شود كه باعث مصرف زياد جوهر مي شود و علاوه بر آن رنگ سياهي كه به اين صورت توليد مي شود يا به آبي و يا به سبز تمايل دارد كه براي پرينت گرفتن از يك متن ايده آل نيست. براي اينكه در يك پرينتر جوهر افشان رنگ سياه را بدرستي داشته باشيد احتياج به پرينتري داريد كه يك كارتريج مجزا براي رنگ سياه داشته باشد. كه در اين حالت حداقل دو كارتريج بايد وجود داشته باشد. يكي براي سه رنگ اصلي (آبي – قرمز – سبز) و يكي براي سياه كه به CMYK معروف است. بهترين ساختار براي يك پرينتر جوهر افشان كارتريجهاي مجزا براي هر رنگ است كه در صورت لزوم فقط كارتريجي را كه رنگ آن تمام شده عوض مي كنيد.

يك عكس خوب بوسيله يك پرينتر CMYK چاپ مي شود و براي عكسهاي با كيفيت حرفه اي به يك پرينتر شش رنگ احتياج داريدكه يك آبي روشن و يك قرمز روشن علاوه بر رنگهاي ذكر شده دارد. اين نوع پرينتر براي براي چاپ عكس بسيار عالي بوده ولي براي پرينت گرفتن از يك متن ضعيف عمل مي كند. بخاطر داشته باشيد كه هر چند پرينتر هاي جوهر افشان كيفيت بالا عكس هاي با كيفيتي را مي توانند چاپ كنند اما مصرف جوهر آنها هم بالاست بنابراين يكي از فاكتورهاي مهم مصرف جوهر آنهاست كه بر قيمت عكس چاپ شده تاثير دارد.

اما پرينتر هاي جوهر افشان بهترين پرينتر هاي موجود نيستند سرعت آنها 2 تا 3 صفحه در دقيقه براي پرينت متن است و براي چاپ هر صفحه گرافيك و عكس 2 تا 3 دقيقه زمان احتياج دارد. طبيعتاً قيمت اين پرينتر ها با افزايش سرعت پرينتر افزايش پيدا مي كند به هر حال پرينتر هاي جوهر افشان از نظر قيمت با بودجه بسياري از افراد سازگار است. البته همه پرينتر هاي جوهر افشان ارزان نيستند و پرينتر جوهر افشان با قيمت 1500 دلار هم در بازار يافت مي شود.

يك انتخاب گرانتر براي پرينت رنگي پرينتر ليزر است كه از تونر CMYK براي خلق تصوير استفاده مي كند. اين پرينترها تصاوير گرافيكي و عكسهاي با كيفيت فوق العاده عالي چاپ مي كنند. به همان خوبي كه خطوط تيز متن را پرينت مي گيرند. سرعت آنها هم قابل توجه است 6 تا8 صفحه در يك دقيقه براي يك متن و يك صفحه در دقيقه براي براي براي پرينت از از تصاوير گرافيكي و عكس ها. ولي يك پرينتر ليزر رنگي بسيار گران است. به طوريكه ارزان ترين پرينتر ليزري از گرانترين پرينتر جوهر افشان هم گرانتر است. البته در يك پرينتر ليزر رنگي هزينه چاپ هر برگ ارزان تر از پرينتر جوهرافشان است. و اگر قرار است تعداد زيادي پرينت رنگي داشته باشيد بايد در خريد پرينتر همه اين نكات را در نظر بگيريد.

پرينتر هاي ليزر سياه و سفيد

پرينترهاي ليزر سياه و سفيد اساس كارشان مانند دستگاه فتوكپي است پرينتر ليزر يك متن را با فونت هاي تيز به خوبي و سرعتي برابر 6 تا 8 ورق در دقيقه و براي تصاوير گرافيكي با سرعت 2 ورق در دقيقه چاپ مي كند. اين پرينترها براي چاپ متن بهترين انتخاب هستند بخصوص اگر متون با خط ريزتر از حد معمول يا درشت تر از حد معمول سر و كار داريد. قيمت تمام شده پرينت براي هر صفحه هم بسيار ارزان است و از كاغذ معمولي هم به راحتي پرينت مي گيرند با اندازه هاي مختلف كاغذ هم نسبت به پرينتر هاي ديگر بي دردسر ترند. قيمت آن مناسب است و اگر به پرينت رنگي احتياج نداريد بهترين انتخاب براي شما هستند

همیارشهر؛ ارائه دهنده سامانه های اطلاعاتی الکترونیک
فهرست